Güncel Yazılar

Nedir Bu Teknik Analiz?

 

Teknik analiz, fiyat hareketi ve hacim gibi istatistiksel eğilimleri analiz ederek yatırımları değerlendirmek için kullanılan bir disiplindir. Yani teknik analiz dediğimizde aklımıza ilk gelecek şey her zaman “fiyat” olmalıdır.
Teknik analiz araçları arz ve talebin fiyat ve hacim değişikliklerini nasıl etkileyeceğini incelemek için kullanılır. Geçmişteki fiyat hareketlerinin, gelecekteki fiyat hareketlerini nasıl etkileyebileceği varsayımıyla hareket eder. Analizi de bu geçmiş hareketlere göre yapıyoruz.
Genellikle çeşitli grafik araçlarından kısa veya uzun vadeli sinyalleri oluşturmak için kullanılır.
Bugün bildiğimiz şekliyle teknik analiz, ilk olarak 1800'lerin sonlarında Charles Dow ve Dow Teorisi tarafından tanıtıldı. (Dow teorisini ayrı bir zamanda anlatırız)
Teknik Analiz Nerede Kullanılır?
Teknik analiz, tarihsel işlem verileri olan herhangi bir menkul kıymete uygulanabilir. Buna hisse senetleri, vadeli işlemler, emtialar, para birimleri ve kripto paralar dahildir. Aslında teknik analiz, traderların fiyat hareketlerine odaklandığı emtia ve forex piyasalarında çok daha yaygındır. Fakat günümüzde hisse senetleri ve kripto paralarda da çok yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.
Teknik Analiz Göstergeleri
Teknik analiz kullanımını desteklemek için araştırmacılar tarafından geliştirilmiş yüzlerce model, indikatör vs. vardır. Hatta günümüzde daha çok yaygınlaşan algoritmik trading, piyasa hacminin ciddi bir kısmını oluşturmaktadır. (Algoritmik trading konusuna da bir ara girebiliriz, tecrübelerimi aktarırım)
Genellikle teknik analizde aşağıdaki göstergeler kullanılır;
Fiyat hareketleri
Grafik patternleri
Hacim ve momentum göstergeleri
İndikatörler / Osilatörler
Hareketli ortalamalar
Destek ve direnç seviyeleri
Bu konuların her birine ayrı ayrı yazılar yazabiliriz.
Teknik Analizin Varsayımları
Menkul kıymetleri analiz etmek ve yatırım kararları vermek için kullanılan iki temel yöntem vardır: temel analiz ve teknik analiz. Temel analiz, işin gerçeğe uygun değerini belirlemek için bir şirketin mali tablolarının analiz edilmesini içerirken, teknik analiz, bir menkul kıymetin fiyatının zaten halka açık tüm bilgileri yansıttığını varsayar ve bunun yerine fiyat hareketlerinin istatistiksel analizine odaklanır. Teknik analizde fiyat her şeydir.
Teknik analiz konusu tabii ki deniz derya. Bu yazıyı bir başlangıç olarak yazıp arşivliyorum. Bununla birlikte haftalık olarak böyle eğitim yazıları yazmayı planlıyorum. Herkes bu açık kaynaktan faydalanabilir.
Her yazı sonrası da önümüzdeki haftanın konusunu yazacağım. Haftaya mum grafiklerden bahsedeceğiz. Tabi vakit olursa hafta içi de yazıyı hazırlarsam paylaşabilirim. Okuyan herkese teşekkür ederim, beğenip paylaşırsanız mutlu edersiniz.
Selamlar,

Hiç yorum yok