Güncel Yazılar

Formasyonlar - Omuz Baş Omuz Formasyonu (OBO)

 

Sevgili dostlar,

Bilgilerimizi tazelemek ve yeni şeyler öğrenmek için sizlere teknik analizin en çok kazandıran formasyonlarından omuz baş omuz (OBO) formasyonunu ve onu nasıl kullanacağınızı anlatacağım. Çayınızı kahvenizi alın ve buyrun başlayalım.

Omuz-Baş-Omuz formasyonu, yüksek bir zirvenin her iki yanında biraz daha küçük iki zirvenin olduğu bir grafik modelidir. 
Traderlar, yükselişten düşüşe bir geri dönüşü tahmin etmek için baş ve omuz modellerine bakarlar. Yani özetle bir düşüş/geri dönüş formasyonudur.


Tipik olarak sol ve sağ omuzun baş diye tabir edilen zirveden daha düşük olması şartı vardır. Bu üç tepe de aynı boyun çizgisi üzerinde olmalıdır. Sol ve sağ omuzun aynı düzeyde olması şart değildir fakat baş kısmından her ikisi de düşük olmak zorundadır.

Peki bu formasyon neden bir düşüş formasyonudur? Buna kim karar verdi?


Aslında bu sorunun cevabı grafiğin içerisinde gizli. Şimdi grafiği incelediğimizde sırasıyla, bir tepe oluşumu var (sol omuz). Ardından bir yüksek tepe daha oluşuyor (baş). Normalde trendin devam edebilmesi için baş kısmını geçecek şekilde fiyatın ilerlemesini bekleriz.

Fakat burada 3. oluşan tepe (sağ omuz) bir önceki fiyat seviyesinden daha aşağıda kalıyor. Bunun anlamı da, artık fiyatta yükseliş momentumu bulunmuyor. Yeni bir yüksek tepe oluşturamamış. Dolayısıyla fiyatın düşme ihtimali yükselme ihtimalinden daha fazladır diyebiliriz.


Tüm bu senaryonun tam tersi de TOBO (Ters Omuz-Baş-Omuz) formasyonunda geçerlidir. Fiyat artık yeni bir düşük dip yaratmadan, yeni yüksek dip yaratıyor. Bu da satışın zayıfladığını ve boğaların güçlendiğinin göstergesidir.



Yani fiyatın yukarı yönde hareket etme olasılığı yüksektir. Bu sebeple de TOBO bir yükseliş formasyonudur.
Hem OBO hem de TOBO formasyonları tamamlandığında break out (kırılım) hacimli olursa ilgili formasyonun çalışması daha olasıdır demektir.



Sizler de bu formasyonlarda kendinizi geliştirmek istiyorsanız bol bol pratik yapın. Tradingview açın ve bu formasyonları yakalayın, devamında çalışmış mı çalışmamış mı kontrol edin.

Okuduğunuz için teşekkürler, umarım sizlere faydası olmuştur. Bu tarz öğretici yazıları beğeniyorsanız ve devamını isterseniz beğeni ve paylaşımınızı rica ederim

Paylaşımları kaçırmamanız için beni twitter üzerinden takip edebilirsiniz @analizdunyasi 





Hiç yorum yok