Güncel Yazılar

Kripto Paranın En Basit Anlatımı #1

Kripto para birimi nedir?

Kripto para birimleri son yıllarda oldukça popüler hale geldi. Sadece internette değil, her yerde.

Artık televizyonlarda, reklamlarda bile karşımıza çıkıyor.

Fakat tam olarak bu kripto para birimi nedir?

Geleneksel para birimlerinden bunları ayıran ne? Neden bu kadar özeller?

Bir kripto para birimi (veya “kripto”), hükümetler ve bankalar gibi merkezi otoritelerin kontrolü dışında var olmasına izin veren teknolojilerin bir kombinasyonuna dayanan yeni bir tür “dijital para” için kullanılan bir terimdir.

Kripto para birimleri tamamen dijitaldir.  

Fiziksel bir formu yoktur. Kağıt veya madeni paralar gibi göremeyiz. Var olduğunu söyleyen, pazarlayan falan olursa da o kişi %100 dolandırıcıdır :)

Yani kelimenin tam anlamıyla sadece bilgisayar kodlarından ibarettir.

Kripto para birimlerinin bir sınırı yoktur. Nerede yaşıyor olursanız olun veya kim olursanız olun, coğrafi mesafe ve ülke sınırları endişesi olmadan dünyanın herhangi bir yerindeki diğer kişilere neredeyse anında gönderebilir veya alabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan, telefon veya bilgisayar gibi internete bağlı bir cihaz.

Herkes kripto para gönderip alabilir.

İsmini vermene bile gerek yok. İsimler ve hesap numaraları yerine, sağlamanız gereken tek şey, "adres" olarak bilinen, bilgisayar tarafından oluşturulmuş bir harf ve rakam dizisidir.

Bu adres doğası gereği kişisel bilgilerinizden herhangi birine bağlı değildir, bu nedenle teorik olarak diğer insanlara birbirinizin gerçek kimliklerini bilmeden kripto para birimleri gönderebilirsiniz.

Kişisel olarak tanımlayıcı herhangi bir bilgi vermeden kripto para gönderip alabileceğiniz için, kripto para birimleri bir dereceye kadar gizlilik sağlar. 

Kripto para birimleri merkeziyetsizdir. ABD doları gibi "fiat" para birimleri olarak da bilinen geleneksel para birimlerinin aksine, kripto para birimleri herhangi bir hükümete veya merkez bankasına bağlı değildir. Örneğin, Dolar ABD Merkez Bankası (FED) tarafından, Euro Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından ve Türk lirası  Türkiye Merkez Bankası (TCMB) tarafından çıkarılır ve kontrol edilir.

Bu para birimlerinin aksine, kripto para birimlerinin merkezi bir otorite tarafından kontrol edilmediği anlamına gelir. Arkalarında hiçbir banka ya da hükümet yok.


Hiçbir merkez bankası veya hükümet kripto para birimleri çıkarmıyor veya üretmiyorsa, onları kim yaratıyor?

Bir kripto para birimi, yazılım tarafından yürütülen kodda yazılmış önceden belirlenmiş kurallara göre oluşturulur.

Kripto para birimlerinin en önemli yönlerinden biri, kullanımlarını ve değerlerini büyük ölçüde belirlediği için arzlarıdır. Yani sınırlı sayıda olmalarıdır. 

Yazılımın kodunda yazılan kurallara bağlı olarak kripto para birimleri oluşturulabilir ve yok edilebilir. Bazı kripto para birimlerinin sınırlı (veya sabit) bir toplam arzı vardır, yani dolaşımda olabilecek maksimum sayıda birim vardır.

Diğerleri (dolar, euro, TL vs.) sonsuz bir toplam tedarikle piyasaya sürülür, yani maksimum sınır yoktur! (Yıllık bazda olduğu gibi belirli bir zaman diliminde oluşturulabilecek yeni birimlerin sayısında bir sınır olsa da.) 

Kripto para birimleri ayrıca sahteciliğe (sahte para gibi) karşı dayanıklı olacak şekilde tasarlanmıştır. Çünkü her biri kendine özel bir kod ile üretilmiştir ve sahtesi asla üretilemez. Kripto para birimleri güvenlikleri için kriptografiye güvendiğinden, "kripto" tasviri buradan gelir.

Özetle, kripto para birimleri özeldir çünkü:

Dijitaldir. Kripto para birimlerinin fiziksel bir formu yoktur. Her şey telefonlardan ve bilgisayarlardan yapılır.

Sınırsızdır. İnternet bağlantısı olan herkes kripto para gönderip alabilir. Geleneksel para transferlerinden (genellikle) daha düşük ücretler ve daha yüksek hızlarla dünyanın her yerinde ticari olarak kullanılabilir.

İzin gerektirmezler ve herkes tarafından kullanılabilirler. Kripto para birimlerini kullanmak için bir banka tarafından onaylanmanız veya bir banka hesabınızın olması gerekmez. İşlemleri onaylamak için hiçbir üçüncü tarafa (banka gibi) gerek yoktur.

Belirli bir dereceye kadar gizlilik sağlarlar, bu da adınızı kullanmadan işlem yapabileceğiniz anlamına gelir.

Merkeziyetsizdirler, bu da hükümetlerin onlara karışamayacağı veya onları kontrol edemeyeceği anlamına gelir. Hiçbir kişi veya kuruluş bunlara sahip değildir veya onları kontrol edemez.

Yazılım tarafından oluşturulurlar. Bir kripto para arzı herhangi bir merkez bankası tarafından belirlenmez, yazılım kodunda açıkça yazılmış önceden tanımlanmış kurallara dayalıdır. Yani burada merkez bankasının yerini yazılım alıyor.

Taklit edilemezler. Bunun nedeni, işlem bilgilerinin kaydedilme ve saklanma şeklinden kaynaklanmaktadır.


Bu yazı tamamen bilgi amaçlı yazılmıştır. Bizim asıl ilgilendiğimiz kripto paralara ait grafiklerdir. Biz bu grafikler üzerinde teknik analiz becerilerimizi kullanarak para kazanmayı amaçlıyoruz. 

Kripto paralar hakkında yazacak daha çok fazla şey var. Bu yazımızın ilki olsun. Epey bir bilgi içeriyor.

Okuduğunuz için teşekkürler. Umarım bir katkım olmuştur. 

Beğendiyseniz twitterda paylaşıp diğer kişilerin de faydalanmasına katkı sağlayabilirsiniz.


Selamlar,



Kaynak: babypips.com


Hiç yorum yok