Güncel Yazılar

Mum Grafik Nedir? Bize Aslında Ne Anlatıyor?


Borsada yeni olan ve teknik analiz öğrenmeye çalışanlar için grafikler oldukça kafa karıştırıcı olabilir. Önden söyleyeyim, işler gördüğünüz kadar karmaşık değil. Bunu bilenler, basit görenler için de mutlaka yazıyı okumalarını tavsiye ediyorum.

Sütun, çizgi, heikin ashi, renko, mum grafikler. Fiyatı gösteren, analiz eden çok fazla grafik çeşidi var. Bunları nasıl kullanacağız?

Benim fikrim mum grafiklerin en iyisi olduğudur. Ama yine de kafa karıştırıcı olabilir.

Grafikte çeşit çeşit mum var. Her birinin farklı farklı anlamı var. Evet, hepsinin bir anlamı var. Mantığını kavradığınızda ihtiyacınız olan yalnızcabu mumlardır, emin olun.

Mum formasyonlarının da çeşit çeşit ismi var. Mraubozu, Harami, Doji vs. Bunların ismi Japonca’dan geliyor fakat hepsini ayrı ayrı farklı yazılarda anlatacağım.

Mumlar bize ne anlatıyor? Onları nasıl analiz edebiliriz o kısma geçelim.

Bir mumda gördüğünüz 2 gösterge vardır.

1. Mumun rengi.

2. Mum ve fitilin (gölge) gövdesinin boyutu.

Bu kadar.

Yeşil mum yükselişi, kırmızı mum düşüşü temsil eder. Tabi bu renklendirmeyi tamamen kendinize göre değiştirebilirsiniz. Ama en sık kullanılan gösterim bu şekilde.

Peki bir mum bize ne anlatır? Bunu da aşağıdaki görselde anlatıyorum.

Gördüğünüz gibi mumun bize anlattığı 4 fiyat seviyesi mevcut. Açılış fiyatı, kapanış fiyatı, ilgili vadede gördüğü en yüksek fiyat ve en düşük fiyat.

Herhangi bir fitili olmayan büyük bir yeşil mum (bullish marubozu), alıcıların tamamen piyasaya hakim olduğunu gösterir. Bu bir yükseliş işareti.

Büyük bir kırmızı mum (bearish marubozu), satıcıların kontrolün elinde olduğunu gösterir. Bu da bir düşüş işareti.

Marubozu üzerinden örnek bir anlatım yazdım fakat bu formasyonları detaylandıracağım.

Fitil ise fiyatın kalıcı olmadığı bölgeyi, yani reddedildiği fiyat seviyesini temsil etmektedir. Fitil üst taraftaysa alıcılar satıcılar karşısında güçsüzleşmiş, aşağıdaysa alıcıların baskın çıktığını göstermektedir.

Basit, değil mi?

Mumların hepsi bu kadar.

Mumun arkasındaki mantığı bir kez anladığınızda, isimlerin artık bir önemi kalmıyor. Harami, Engulfing, Hammer vs. tabirlerini zamanla oturtacaksınız zaten. Sadece grafiğe bakabilir ve tam olarak ne olduğunu anlayabilirsiniz.

Yazıyı burada bitiriyorum. Sizlere tavsiyem mumları okumaya çalışın. Mumları anlattığım şekilde okuma alıştırması yapın. Birkaç hisse senedi seçin ve grafiklerini her gün takip edin. Zaman ve pratikle, neler olup bittiğini tam olarak anlayabileceksiniz.


Twitterdan da beni takip edebilirsiniz. @analizdunyasi

 

Selamlar,

Hiç yorum yok