Güncel Yazılar

Nasıl Kazandım? #SKBNK

 


Sevgili dostlar, şekerbank kağıdından %157 kar etmemi sağlayan etkenler nelerdi? Ne zaman pozisyona girdim? Neden ve ne zaman çıktım? Gelin birlikte adım adım sizlere aktarayım.

Tarih: 22.07.2022

Hisse taramasında #skbnk kağıdı gözüme çarptı. Kağıt aynen şu şekilde görünüyordu.

Uzun süre finans piyasalarında teknik analiz ile ilgilenirseniz potansiyelli kağıtlar ilk bakışta size sinyal verebilir. Grafiğin vadesi günlük. Çok büyük ölçüde grafiklere günlük vadede bakıyorum. Bazen de haftalık. Daha kısa vadelere bakarsam yalnızca hobi olarak bakıyorum.

Şimdi başlayalım. Arz-talep bölgesini belirleyip çizdim. Fiyat bu bölgeden yukarı atmış kendini. Bunun anlamı ne peki? Bu bölge bir direnç bölgesi olarak çalışmış bir süre fakat artık satışlar zayıflamış, satılacak mal kalmamış ve boğalar baskın çıkmış bu savaştan.



Zaten bu bölgeye fiyatın geliş ivmesine bakarsanız "önümde durmayın yıkar geçerim" dercesine gelmiş :)

Devam edelim. Bir önceki yüksek tepeden yatay çizgiyi çektiğimizde tam olarak kurallara uymasa da çanak formasyonunu görüyoruz. Biliyorsunuz bu da pozitif bir işaret.


Benim teknik analiz tarzım basittir. Belirli formasyonlar, mum formasyonları, destek direnç çizgileri (özellikte yatay çizgiler), hacim, hareketli ortalamalar (50,100,200) ve son olarak RSI. Tüm bu toolları kontrol ettikten sonra uygun olan hisseleri alırım.

Ancak, hisseyi almak matah bir şey değil. Bu analizleri tecrübeli tüm traderlar yapıyor. Önemli olan nasıl hisseden çıkıldığıdır? Bununla alakalı ayrı bir flood yaparız. Şimdi dönelim tekrar hissemize.

Hacim. Bu işin olmazsa olmazıdır. Bir hissede baktığım en önemli göstergelerin başında gelir. #skbnk hissesine baktığımızda güçlü bir hacim görüyoruz. Pozitif tarafa yazdık bunu da.



Son olarak fiyatın tüm hareketli ortalamaların üzerinde olması da pozitif bir etkendir. Neden fiyatın HO'lar üzerinde olması gerektiğini daha detaylı açıklarım sonra. Tüm bu olumlu tabloda hisseyi o günün kapanış fiyatından aldım.

Bundan sonrası trend takipçiliği. Benim çıkış stratejim anormal bir durum olmaz ise 2 gün üst üste hacimli, gövdeli kırmızı mum görmeden satış yapmıyorum. Trendi sürmeye devam ediyorum. Ta ki 24 Ağustos gününe kadar. Peki o gün ne oldu?


Gün içi sağlam bir düşüş hareketi geldi. Sonrasında toparlasa da bu durum canımı sıktı. Bana bir sinyal verdi. Bir şeyler burada bozuluyor. Bu tip parabolik yükselişlerde kar almak yanlış bir şey değildir. Burada belirli bir miktar kar almak yerine pozisyonumu tamamen kapattım.

Bunun sebebinin ilkini yukarıda söyledim. İkincisi hacimde inanılmaz bir düşüş mevcut. Yani buradaki alıcıların gücü zayıflamış. Sağlam satıcılar gelirse kan gövdeyi götürür demek.

Tabii ki burada bir miktar kar alıp trend sürülmeye devam edilebilir. Fakat o anki kişinin psikolojisi farklılaşabiliyor. Ben çok iyi kazandım, ordan itibaren trendi sürmek psikolojime iyi gelmezdi. Ve çıkış yaptım.

Burada tek bir doğru yok. Yukarıda bahsettiğim çıkış stratejime uymadan bu ekstrem durumda çıkışımı yaptım. Herkes kendi risk yönetimi ve psikolojisine göre çıkış stratejisi kurmalıdır. Sonra ne mi oldu?

1 hafta- 10 gün kadar devam eden yükseliş taban serileriyle bozuldu. Bir trader için en kötü durumlardan birisi. Kazandığınız bütün parayı tekrar piyasaya verebilirsiniz. Taban serisinde hisseden çıkmak çok zordur.


Sağlıklı bir trendde çıkış stratejime sadık kalırım. Fakat burada tuhaf bir şeyler olduğunu sezdim ve çıkış yaptım. Kazanç oranım oldukça yüksekti ve 2022 yılının en yüksek kazanç oranımı yakaladım. Keyifli bir trenddi. Umarım sizlerin çok daha iyi kazanç oranları olur.

Okuduğunuz için teşekkürler. Umarım sizlere bir faydası dokunur, bir ışık yakar.

Destek olmak için beğenip paylaşım sağlarsanız sevinirim.

Sevgiler 👋



Hiç yorum yok