Güncel Yazılar

Borsada Kolay Yoldan Para Kazanmak (!)



Selam dostlar,
Yazının başlığı tahmin edeceğiniz üzere gerçeği yansıtmıyor. Borsada hiçbir şekilde kolay yoldan para kazanamazsınız. Kolay yoldan para kazandıracağını söyleyen kişi ya kendini kandırıyordur ya da sizi dolandıracaktır. Bu kişi(ler)den uzak durun.
Borsada kolay para yoktur fakat para kazanmak için öğreneceğiniz toollar para kazanma ihtimalinizi arttıracaktır. Elbette herkes iyi bir yaşantı, sağlıklı bir hayat ister. İstek herkesin hakkıdır, fakat bunun gerçekleşmesi o kadar kolay olmuyor.
Finansal özgürlüğünüzü kazanmayı istemeniz iyi bir başlangıçtır. Fakat bu konuda bir şey yapmazsanız bir süre sonra bu isyana dönüşecektir.
Finansal özgürlüğünüzü kazanmanız için eğiliminiz borsada ise bir adım ileriye fikrinizi taşımışsınız demektir. Borsada çok güzel paralar kazanılacağı gibi çok güzel(!) paralar da kaybedebilirsiniz.
Öncelikle şu çok açıktır ki, hiç kimse, hiç bir indikatör, hiçbir temel gerekçe size kazanç sağlayacak hisseyi söyleyemez. Bunun tahmin edilmesi imkansızdır. İmkansız. Bu çok açık.
Ancak, çeşitli araçlar kullanılarak kazanma yüzdesini geçmiş verilere göre size söyleyebilir. Bu tabii ki net bir yüzde değil, fakat %50'den daha yüksek ihtimal olacaktır.
Borsanın dinamiklerini iyi öğrenmek için bir analiz yönteminize ihtiyacınız var. Bunlar Teknik veya Temel analiz. Temel analiz hiçbir zaman ilgimi çeken, gözümün kaydığı bir alan olmadı. Bilanço, F/K, öz sermaye vs. gibi kelimelerin benim yaşantımda yeri yok. Dönüp bir kez bile bakmam. Her şeyin fiyatın içinde olduğunu bilirim. Dolayısı ile benim kullandığım analiz yöntemi Teknik olan. Tabii ki temel analiz kullanarak iyi kazançlar elde edenlere saygımız sonsuz.
Teknik analizin kullanımının onlarca örneği vardır. Kimisi yalnızca indikatörlerle işlem yapar, kimisi price action ile ilerler, kimisinin baktığı tek şey mumlar ve fiyat hareketidir. Bunun gibi birçok yöntem uygulanabilir.
Bu yöntemlerden herhangi birini veya sizin kendi oluşturduğunuz sistemi dahi kullanabilirsiniz.
Teknik analizden daha önemli bir konu varsa o da psikolojidir. Siz mükemmel analiz yapın, her şey lehinize olsun ama fiyat hareketi başladıktan sonra panik, telaş, endişe gibi duygular hissediyorsanız o işlemden para kazanamayacaksınız demektir. Kazansanız da tesadüfen olmuştur. Bu panik heyacan gibi duyguları tetikleyen unsurlar sizin psikolojik gücünüz, kasa yönetiminiz, risk algınız vs. olabilir. Bu konulara başka bir yazıda değinebiliriz. Ayrıca kendi trade yöntemimi de bir yazıda anlatacağım.
Özet olarak, borsada kolay para kazanamazsınız. Ancak kazancınızı kolaylaştıracak yetenekler kazanabilirsiniz. Bu da fiyat analiz yöntemi ve psikolojiden geçer.

Bu teknik analiz ile para kazanma üzerine başlangıç yazımız olsun. Bunu çeşitlendirip iyi paralar kazanma yolunda taşlarımızı dizmeye başlayacağız. 

Konuyla ilgili detay bilgi ve soru talebiniz olursa twitter DM üzerinden bana ulaşabilirsiniz.

Hepinizin kazancı bol olsun.

Selamlar,

Hiç yorum yok