Güncel Yazılar

Trade İşinin 10 Altın Kuralı

Sevgili dostlar,


Sizlere trading işinde başarılı olabilmeni için yapmanız ve yapmamanız gereken 10 altın kuraldan bahsedeceğim. Hazırsanız başlayalım.


1⃣ Kaybeden pozisyona ekleme yapmayın.

Zarar ettiğiniz bir pozisyona para eklemek maliyeti azaltmak gibi görünebilir fakat siz kaybınızın hacmini arttırıyorsunuz. Kaybettiğinizi kabullenin ve pozisyonu kapatın.

2⃣ Toplam trading ana paranızın %1 veya %2’sinden fazlasını tek pozisyonda kaybetmeyin.

Portföyünüzü çeşitlendirerek işlem yapın. Ben toplam borsaya ayırdığım para ile 5-6 hisse alıyorum. Bir hisseden %5’ten fazla zarara ediyorsam onu kapatıyorum. Böylece bir pozisyonda toplam anaparamın en fazla %1’ini kaybediyorum. Büyük kayıpların telafisi oldukça zordur.

3⃣ Bir hissede, kağıtta, kriptoda veya herhangi bir finansal araçta anlamadığın bir şeyler oluyorsa veya hakimiyetiniz tam değilse o pozisyona girmeyin. Evet fiyatı olan her şeyin alım satımını yapabiliriz fakat henüz tam olarak kavramadığın bir piyasada işlem yapmak felaketle sonuçlanabilir. Veya manipülatif bir hisseye denk gelmişsindir, tuhaf fiyat hareketleri vardır, kazanma hırsı ile bu tür işlemelere bulaşmayın.

4⃣ Trendlere karşı işlem yapmaktan kaçının.

Boğa piyasasında short, ayı piyasasında long açılmaz. Ekstrem durumlar hariç bu işlemlerin dip toplamında para kaybedersiniz.

5⃣ Bir pozisyona girmek için sağlam argümanlarınız yoksa o pozisyonu açmayın.

Stratejinize uymayan ama sırf işlem açmak için yaptığınız tradeler genellikle size para kaybettirir. İyi bir setup yakalayamıyorsan piyasadan uzaklaş. Her zaman içerde olmak zorunda değilsin.

6⃣ Fikir, duyum, hissiyat, şans gibi faktörlere güvenip pozisyon açmayın.

Kimse piyasaların bırakın bir saat, bir gün sonrasını, bir saniye sonrasını bile tahmin edemez. O sebeple tüyo ile hissiyat ile işlem açmayın. Stratejinize sadık kalın. Bizim yatığımız şey ihtimali arttıracak analizler yapmak. Başka bir şey değil.

7⃣ Trade stratejiniz sizin psikolojiniz ile uyumlu olsun.

Psikolojik olarak yönetemeyeceğiniz pozisyonlara, işlemlere girişmeyin. Kendinizi tanıyın, stratejiniz ile uyumlu olup olmadığınıza karar verin. Bu olay çok önemli, hafife almayın. Heyecanlı, çabuk panik olan biriyseniz stratejinizi daha az riskli şekilde kurgulayın. Dünyanın en iyi stratejisi sizin personalitenizle uyumlu değilse kaybettirir.

8⃣ Stratejinizi 3 temel başlıkta kurgulayın. Giriş, Çıkış ve Risk Yönetimi.

Giriş pozisyonunuz için kendinize kural(lar) koyun. Örneğin; ATH kırılımında pozisyona girilir, RSI alım bölgesinde pozisyona girilir, EMA 8 üstüne fiyat çıkarsa pozisyona girilir gibi.
Aynı şey çıkış pozisyonunuz için de geçerli. Örneğin; Üst üste iki gövdeli mum sonrası pozisyon kapatılır, 200 SMA altına fiyat düşerse pozisyondan çıkılır, kırılım seviyesinin altına kağıdı satarım gibi. Bunlar sizin için kalemle çizilmiş kadar net olmalıdır. Duygusal tarafınızın stratejinizin önüne geçmesine izin vermeyin. Yönetebileceğiniz riskleri alın. All-in yapmayın. Sepet yapın.

9⃣ Stratejinizde toplam kazanç yüzdeniz kayıp yüzdenizden en az 2,5 kat fazla olmalıdır.

Bu yazılı bir kural değil fakat bu oran ne kadar yüksek olursa o kadar kasayı büyütürsünüz. Bunun yolu da trendi sürmekten geçiyor.
R hesabını araştırabilirsiniz. Bununla ilgili ayrı bir yazı yapabilirim.

🔟 İndikatörlerden mümkün olduğunca uzak durun.

İndikatörler kötüdür demek istemiyorum. Fakat kafa karıştırıcıdır. Bir indikatör sat sinyali verir, diğer al verir. Fakat en nihayetinde hepsi fiyattan ve hacimden türetilmiştir. Başka ihtimali yok. İhtiyacınız olan yalnızca fiyat ve hacimdir. Ben yalnızca RSI indikatörünü kullanıyorum. Onunla ilgili de şüphelerim var. Benim için daha önemli göstergeler var. Fiyat ve hacim.

Evet, burada yazıyı sonlandıralım. Bunlar kesin kurallar değildir fakat benim kazancımı etkileyen en önemli 10 kural diyebilirim. Bu kurallara sadık kaldığınız sürece kazanmamanız için önünüzde bir engel yok. Sorularınız olursa twitter DM yoluyla her zaman ulaşabilirsiniz.

Yazıyı beğendiyseniz ve böyle yazıların devamını istiyorsanız beğenip paylaşmayı ihmal etmeyin lütfen 😊

Teknik analiz hakkındaki tüm paylaşımlar için ➡️ @analizdunyasi

Selamlar,

Hiç yorum yok