Güncel Yazılar

Üstel Hareketli Ortalama (EMA) İle Alım Satım Stratejisi

Selam dostlar,

Sizlere bir stratejiden bahsetmek istiyorum. Yalnızca hareketli ortalama kullanarak bir strateji nasıl oluşturulur? Kazanç sağlanır mı? Hangi durumlarda kullanmak gereklidir?
Sizlere bu stratejiyi örnek olarak sunuyorum. Belki sizde bir ışık yakar ve kendi riskinize göre uyarlarsınız.

Stratejimizin adı "EMA Stratejisi"


Kullanacağımız hareketli ortalama “exponential moving average” Yani Üstel hareketli ortalama, kısaca EMA.
Öncelikle EMA nedir fiyat bu hareketli ortalamayı nasıl oluşturur onu açıklayalım.
Üstel hareketli ortalama (EMA), en son veri noktalarına daha fazla ağırlık ve önem veren bir hareketli ortalama (MA) türüdür.
Üstel hareketli ortalama, üstel ağırlıklı hareketli ortalama olarak da adlandırılır. Üstel ağırlıklı bir hareketli ortalama, son fiyat değişikliklerine basit hareketli ortalamadan (SMA) daha iyi tepki verir.
Basit hareketli ortalama, hangi vadedeyse seçilen sayı kadar aritmetik ortalama değeri alır ve bir nokta oluşturur. Üstel ortalama ise son mumların oluşumuna daha fazla ağırlık vererek oluşur. Yani EMA, MA’ya göre fiyata daha hızlı tepki verir.


Şimdi gelelim stratejiye. EMA uzunluk değerini 9 alıyoruz. Strateji çok basit, fiyat EMA(9) üzerine çıktığında 2. Mum sonrası giriş yapıyoruz. Yani teyit alıyoruz. Örnek Grafikte işaretledim.


Stratejinin stop-loss kısmı ise fiyatın EMA(9) altına düşmesi sonrası 2. Mumu da ilgili hareketli ortalamanın altında kapatması ile çalıştırıyoruz.


Bu stratejiye ekstra teyit için ilgili endeksin bu hareketli ortalama üzerine çıkmasını ilk koşul olarak belirleyebilirsiniz.
Burada gördüğünüz gibi stratejinizde spot % 2,78 kar görünüyor. Tabii bu #forex çifti olduğu için kaldıraçlı piyasa. 10 kaldıraç kullandığınızda %27,8 kazanç elde etmiş olursunuz. 1 aylık süreçte. İnanılmaz bir oran.


Stratejiyi adım adım şu şekilde özetleyebiliriz.

1. Fiyat EMA 9 üzerine çıkar.
2. Fiyat EMA 9 üzerinde 2. Mumu da oluşturur.
3. Endeks kontrol edilir. Endeksin EMA 9 üzerinde olması kontrol edilir.
4. İlk 3 madde uygun ise long pozisyon açılır ve fiyat hareketli ortalamanın altına düşene kadar trend sürülür.
5. Fiyat EMA 9 altında 2 mum kapanışı yaparsa stop olunur.

Hareketli ortalama stratejileri trendlerde en iyi şekilde çalışır. Testere piyasasında sürekli pozisyona gir-çık yapılarak zarara uğratabilir. O sebeple burada endeks kontrolü oldukça önemli.

Ayrıca isterseniz risk algınıza göre stratejide 2 mum teyidini 3 muma çıkarabilirsiniz. Kendinize göre şekillendirebilirsiniz.

Yazacaklarım şimdilik bu kadar. Sorunuz olursa DM üzerinden her zaman ulaşabilirsiniz.
Umarım sizlere faydalı olur,

Yazıyı beğendiyseniz paylaşıp beni mutlu edebilirsiniz :)

Beni twitter adresimden takip edebilirsiniz @analizdunyasi

Selamlar

Hiç yorum yok