Güncel Yazılar

Kripto Paranın En Basit Anlatımı #3

Sevgili dostlarım,

Bir süredir ara verdiğim blog yazısı işine kripto para birimlerinin en basit anlatımı serisinin devam yazısıyla tekrar başladım :)

Hazırsanız başlayalım. Çaylar kahveler alınsın 


Bugün, kripto pazarında binlerce farklı kripto para birimi var. Tüm bu kripto para birimlerinin toplam değeri 2,9 trilyon doları aştı ve günlük işlem hacmi 130 milyar dolara ulaştı.

Başka bir deyişle, kripto pazarı inanılmaz bir  hızla büyüdü ve artık oldukça büyük. Yani herkesin bildiği bir finansal piyasa durumunda. (Ama yine de forex piyasası kadar büyük değil.)

Kripto piyasasını öğrenmek yeni başlayan birisin için çok karmaşık gelebilir. Benim bu yazı serisine başlamamın sebebi de bu. Adım adım çok açık ve net bir şekilde piyasayı anlatmak. Piyasayı anladıktan sonra işin teknik analiz kısmına geçeceğiz. Aslında bizim işimiz tamamen teknik analiz ile ilgili. Fakat piyasayı tanımak, genel kültür olarak olsa bile iyidir. Sonuçta burada ciddi bir teknoloji de mevcut.

Kripto pazarını bir kerede öğrenmeye çalışmak ve bunalmak yerine, Bitcoin ile başlayalım.

Bitcoin orijinal kripto para birimi olduğundan, diğer tüm kripto para birimlerinin temelinde Bitcoin'in ortaya çıkmasını sağlayan teknik atılımlar yatmaktadır.

Bitcoin'i ne olduğu, nereden geldiği ve nasıl çalıştığını anlamak, tüm piyasayının temelini anlamak demektir.

Bitcoin'i anlamak için gereken kavramların çoğu diğer kripto para birimlerine uygulanabilir.

Bu nedenle, Bitcoin'i kafa karışıklığı yaşamadan, sağlam bir şekilde kavrayabilirseniz….ki bu benim amacım…o zaman kripto dünyasının geri kalanını anlamak çok daha kolay olacak.

Bitcoin'e yumuşak bir giriş yapalım, acelemiz yok ve teknik bilginizin çok az olduğunu veya hiç olmadığını varsayacağım.

Kısaca önceki yazıları da özetleyecek olursak;

Bitcoin, kullanıcılar arasında değer iletmek için kullanılan, açık kaynaklı bir yazılım tasarımına dayanan, merkezi olmayan bir dijital para birimidir.

Konsensüs mekanizması olarak PoW (proof of work) kullanan madenciler tarafından onaylandıktan sonra tüm işlemler, blockchain adı verilen dağıtılmış bir defterde saklanır. PoW kavramını ileride açıklayacağım.

Blok zincirindeki değişiklikler bir P2P ağı üzerinden tüm dünyada bulunan binlerce düğümde yaklaşık her 10 dakikada bir senkronize edilir. Blok zincirinde depolanan tüm bilgiler, gerçek zamanlı olarak herkese açık olarak görüntülenebilir.

Açık kaynaklı kriptografi, karma işlevler ve dijital imzalar gibi kriptografik teknikler, blok zincirini güvenli ve değişmez tutmak için kullanılır, böylece herkes tarafından erişilebilir ancak kimse tarafından hacklenemez.

Biraz kelimeler ve jargon karmaşıklaştı değil mi? Korkma, hepsi adım adım kafanda oturacak. Şimdilik aşina olmak için yazıyorum. Ön bellekte dursun.

Kripto dünyasının kendi dili var gibi görünüyor ve konu hakkında bilgi edinmek isteyenler, tüm jargon, kısaltmalar ve diğer teknik terimlerle hızla bunalabilir.

Ancak, kripto para birimlerini ve nasıl farklı olduklarını gerçekten anlamak istiyorsanız, belirli temel temel kavramlara aşina olmanız gerçekten önemlidir.

Amacım, başlangıçta bilmeyebileceğiniz ancak bilmeniz gereken terimleri ele almak.

Kripto dünyasının dilini kolaylıkla konuşabilmeniz için birlikte jargonu en anlaşılır şekilde öğreneceğiz.

Bilmediğiniz kripto terminolojisine güvenle yaklaşabilecek kadar bilgili olacaksınız.

Bu yazıyı şimdilik burada bitirelim. Kendi üstümdeki hantallığı atmak adına iyi oldu. Sizin için de küçük bir tekrar ve hatırlatma olmuş olabilir. Önceki yazıları da şuradan okuyabilirsiniz. 👇

https://www.tadunyasi.com/search/label/Kripto

Twitter üzerinden @analizdunyasi sayfasından beni takip edebilirsiniz. Yazıyı beğendiyseniz paylaşımınız beni mutlu eder 😊


Selamlar ✋


Hiç yorum yok