Güncel Yazılar

Fibonacci Retracement Alım-Satım Stratejisi Nedir?

Dostlar selam,

Sizlere bugün bu alım-satım stratejisinden bahsedeceğim. Biraz uzun ve bilgi dolu bir yazı olacak. Okuyanlara şimdiden teşekkürler. Kahveleri aldıysanız buyrun başlayalım ☕️

Öncelikle Fibonacci ismninin nereden geldiğine kısaca değinelim. İtalyan matematikçi Leonardo Fibonacci (resimdeki abi) tarafından 13. yüzyılda "Fibonacci sayıları" keşfedildi.

Fibonacci sayı dizisi, her sayının kendisinden önceki iki sayının toplamı olduğu bir sayı dizisidir. Dizinin başlangıcı 0 ve 1 olarak kabul edilir, ardından her sayı kendinden önceki iki sayının toplamı şeklinde devam eder. Yani şöyle:0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89 vb.

Fibonacci oranları ise, her sayının kendisinden önceki sayıya bölünmesiyle elde edilir. Örneğin, 55 sayısı 34 sayısına bölünürse, sonuç 1.61803398875 olarak elde edilir. Bu orana altın oran veya Fibonacci oranı denir. Örnekte en çok kullanılanları gösterdim.


Kafanız karışmasın. Sadece bir girizgah yaptım. Sürekli gördüğümüz, duyduğumuz fibonacci oranlarının nereden geldiğini açıkladım. Genel kültür olarak aklınızda bulunsun. Konuyu örnekleriyle beraber açıklayacağım.

Fibonacci stratejisi, varlık fiyatlarında geri çekilmelerin ne kadar olacağını tahmin etmek için kullanılır. Stratejinin temel prensibi, varlık fiyatının yükseldiği trendde, fiyatın geri çekilmesi durumunda Fib. oranlarının destek ve direnç seviyeleri olarak hareket etmesidir.

Fibonacci oranları, bir varlık fiyatındaki geri çekilmelerin nerede durabileceğini gösterir. Örneğin, fiyatın geri çekildiği en düşük noktanın Fibonacci oranlarına göre belirlenebileceği düşünülür.

Fibonacci stratejisi ayrıca, varlık fiyatlarında yükseliş trendinin ne kadar süreceğini tahmin etmek için de kullanılır. Bu durumda, Fibonacci oranları direnç seviyeleri olarak hareket eder ve fiyatın ne zaman düşebileceğini gösterir. Yani düşüş ve yükseliş için kullanılabilir.

Şimdi gelin adım adım stratejimizi kurgulayalım. Öncelikle şunu belirtmek isterim, fibonacci stratejisinde yalnızca fibonacci seviyelerinin kullanılmasını önermem. Teknik analizin diğer nimetlerinden de faydalanmak gerekir. İlk adım olan onlarla başlayalım hatta.

Adım 1 - Trend Analizi: İlk adım, fiyat grafiğindeki mevcut trendi belirlemektir. Bu, trend çizgileri, hareketli ortalamalar veya diğer göstergeler kullanılarak yapılabilir.

Adım 2 - Fibonacci Retracement Seviyelerini Çizme: Fiyatın son trend hareketinin en yüksek ve en düşük noktalarının belirlenmesidir. Bu, Fibonacci retracement aracıyla yapılabilir. Fibonacci retracement seviyeleri: %38.2, %50, %61.8 ve %76,40. (Bunlar en sık kullanılanlar.)

Adım 3 - Retracement Seviyelerini Analiz Etme: Fibonacci retracement seviyeleri belirlendikten sonra, bu seviyelerin nasıl çalıştığına dair bir fikir edinmek için geçmiş fiyat hareketleri analiz edilebilir. Retracement seviyeleri, bir fiyat hareketi geri çekildiğinde fiyatın tekrar yükselmeye başlaması için destek seviyeleri olarak çalışabilir.

Adım 4 - Alım Satım Sinyalleri Üretme: Retracement seviyeleri belirlendikten ve analiz edildikten sonra, alım satım sinyalleri üretmek için bu seviyeleri kullanabilirsiniz.

Örneğin, fiyatın belirli bir retracement seviyesine yaklaştığı bir noktada, destek seviyesi olarak hareket edebileceğinden ve fiyatın yeniden yükselmeye başlayabileceğinden, bu seviyeye yakın bir seviyeden bir alım pozisyonu açabilirsiniz.
Aynı şekilde, fiyatın belirli bir retracement seviyesine yaklaştığı bir noktada, direnç seviyesi olarak hareket edebileceğinden ve fiyatın yeniden düşmeye başlayabileceğinden, bu seviyeye yakın bir seviyeden bir satış pozisyonu açabilirsiniz.
Örneğin; #eurusd paritesinde Fibonacci A-B arası seviyelerde 38,20% seviyesi (kalın çizgi ile belirttim) destek olarak çalışmış ve fiyat yükselişe geçmiştir. Fiyat fibonacci seviyelerini sever, onlardan tepki alır. Burada da onun bir örneğini görüyoruz.

Son olarak grafiksiz, sözlü anlatım ile bir örnek verip floodu bitireceğim.

-Altın fiyatı 1.500$ seviyesindeyken, son zamanlarda bir yükseliş trendi gösterdi ve 1.800$ seviyesine kadar yükseldi.

-Ancak, fiyat 1.700$ seviyesine kadar bir geri çekilme yaşadı.

-Bu geri çekilme, Fibonacci stratejisi kullanılarak analiz edildi ve 1.700$ seviyesinin Fibonacci %38.2 geri çekilme seviyesine tekabül ettiği tespit edildi.

-Bu nedenle, bir alım işlemi açıldı ve hedef fiyat 1.800$ seviyesi olarak belirlendi.
Stop loss seviyesi, 1.650$ seviyesine yerleştirildi.

-Fiyat hedef fiyata ulaştı ve pozisyon kar ile kapatıldı. Veya stop loss seviyesinde kapatıldı.

Stratejinizi bu basitlikte kurgulayabilirsiniz.

Evet dostlar strateji anlatımının sonuna geldik :) Epey uzun ve detaylı bir yazı olduğunu düşünüyorum. Umarım sizler için faydalı olmuştur. Okuyanlara teşekkür ederim. Bu tip paylaşımların devam etmesini isterseniz beğenip destek olmanız benim için yeterli. Beni twitterdan takip etmenizi öneririm. Orada daha detaylı farklı paylaşımlar yapıyorum. @analizdunyasi

Selamlar,




Hiç yorum yok